Országjárás-kirándulás Vác/Gödöllő

Összeállt a pünkösdi hétvége programja, a többit a szervezetől:

Pünkösdi országjárás – Vác – Gödöllő

Íme a pünkösdi program, olvassátok, ízlelgessétek. Tavaly az ország déli részét látogattuk meg, idén az északi szögletébe kirándulunk. A központunk Vácott lesz, de felfedezzük Vác környékét és Gödöllőt is.

Időpont: 2018. május 18-21.

Program:

1. nap: Indulás Paksról 8-órakor a CSDKK parkolójából. Elindulunk Vác irányába, de előtte még megtekintjük az Ybl Miklós által tervezett fóti Szeplőtelen Fogantatás plébánia templomot. A turisták nehogy természeti látnivaló nélkül maradjanak, ezért utána meglátogatjuk a vácrátóti botanikuskertet. Ezt követően Vácra érkezvén a szállás elfoglalása, szöszmötölés, majd vacsora. Vacsora után szabadfoglalkozás. 

2. nap: A délelőtt – reményeim, lehet, hogy hiú reményeim szerint – interaktív váci városnézés, majd ebédszünet. Ebéd és pihenő után délután bejárjuk, illetve megnézzük azt, ami a délelőtti sétából kimaradt, pl. a Memento Mori kiállítást, a Fehérek templomát, vagy kiülhetünk egy teraszra, bóklászhatunk a Duna-parton. Tudtátok?: 2018-ban az év cukrászdájává választották a váci Mihályi Patisserie cukrászdát (ennek megfelelőek az árai is). Este a szokásos üzemmenet, vacsora, miegymás.

3. nap: Elmegyünk Gödöllőre, sétálunk az Erzsébet-parkban, megnézzük a Grassalkovich kastélyt, vagy másképpen Királyi kastélyt, kávézunk a kastély monarchiabeli hangulatot árasztó kávézójában. Kastély után ebédszünet (fakultatív), lelkesebbek megnézhetik ebéd helyett a Városi Múzeumot is. Ebéd után séta a belvárosban, megnézzük a Királyi Várót. A belváros után kiruccanunk a már Gödöllőhöz tartozó Máriabesnyőre, hogy megismerkedjünk a besnyői kegyhellyel, bár nagybúcsú lesz pünkösd tiszteletére, remélem, nem fogja a programunkat zavarni. Estefelé visszaérkezünk Vácra, ahol mindenki azt csinál, amit akar, amihez kedve van, természetesen vacsora után.  

4. nap: Kicuccolás a szállásról és indulás haza, némi kerülővel. Útba ejtjük Acsaújlakot, ahol meglátogatjuk a Patay-Prónay kastélyt, amit a közelmúltban újítottak fel. A kastélylátogatás után már irányt veszünk Paks felé, de előtte még megállunk Veresegyházán, ahol a Medveotthon, illetve egy a Natura 2000 területhez tartozó Veresegyházi Tavak Tanösvény vár bennünket. 

Egyéb információ: 

Szállás: szállásunk az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kollégiumában lesz, 2-3 ágyas szobákban 

Étkezés: három vacsora az Aréna étteremben, amely a belvárosban, a főtérről nyíló, Dunára lefutó, Eszterházy utcában található. 

Költség: 30.500 Ft/fő, Demeter tag 28.000 Ft/fő.  A költség magában foglalja a szállás+IFA, étkezés, utazás, belépők, idegenvezetés költségét. 

Jelentkezés: már csak várólistára, Török Erzsinél  20/314-4615  

Előleg: 15.000 Ft/fő, melyet a már listán lévőknek kéretik április 30-ig befizetni, utána a helyet másnak kínálom ki.

   

Mindenkit, akinek tetszik a program, szeretettel vár a szervező:

Török Erzsi

A felkészülés jegyében próbáltam már megszokott módon valami verset keresni a környékhez, de nem találtam, azonban az alábbi vers legalább az időszakhoz illik, bár kissé régies, de hangulatában úgy gondolom, tökéletes. 

Balassi Bálint: Borivóknak való (a cím szerintem félrevezető☺)

1
Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!

2
Te nyitod rózsákot meg illatozásra,
Néma fülemile torkát kiáltásra,
Fákot is te öltöztetsz sokszínű ruhákba.

3
Néked virágoznak bokrok, szép violák,
Folyó vizek, kutak csak néked tisztulnak,
Az jó hamar lovak is csak benned vigadnak.

4
Mert fáradság után füremedt tagokat
Szép harmatos fűvel hizlalod azokat,
Új erővel építvén űzéshez inokat.

5
Sőt még az végbéli jó vitéz katonák,
Az szép szagú mezőt kik széllyel béjárják,
Most azok is vigadnak, s az időt múlatják.

6
Ki szép füvön lévén bánik jó lovával,
Ki vígan lakozik vitéz barátjával,
Ki penig véres fegyvert tisztíttat csiszárral.

7
Újul még az föld is mindenütt tetőled,
Tisztul homályából az ég is tevéled,
Minden teremtett állat megindul tebenned.

8
Ily jó időt érvén Isten kegyelméből,
Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szívből,
Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!

Országjárás-kirándulás Vác/Gödöllő – Demeter