Túra a „kéktúrázás napján”!

Mi az a „kéktúrázás napja”?
Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében. A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben az Országos Kékkör bejárását szervezték meg 3240 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként 2022 október 8-án, a kék sáv jelzést követve újra az ország végig járása a cél.


Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen mintegy 2585 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt.
Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Hagyományteremtő céllal, a nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

A 143 túra 95-ös számú túrája a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) útvonalán az Apátvarasd – Mórágy szakasz, melynek kiindulópontja Mecseknádasdon a
Nepomuki Szent János kápolna. Ezen a 22 km-es és 540 méter szintemelkedést tartalmazó szakaszon vehetnek részt a jelentkezők.

Időpont: 2022. október 8. (szombat)
Indulás: 6:30 -kor a CsDKK parkolótól
Hazaérkezés: kb. 17:00 -kor

A túra rövid leírása:
Mecseknádasról indulva hazánk egyik legidősebb felszíni kőzettömegén, a Mórágyi-rög „gránitlapján” halad a túra. A túrázók körében viszonylag csekély érdeklődésre számot tartó táj – a Geresdi-dombság – meglepően tartalmas vándorlást kínál: folyamatosan változó, szelíd dombsági panorámák és hangulatos patakvölgyek cserélődnek körülöttünk. Ennek ellenére mérsékelt szintkülönbségeket kell leküzdenünk.
Hogy sűrűn lakott tájon járunk, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kék jelzések mentén takaros falvak sorakoznak, és a mélybe temetett radioaktív hulladék fölött is átsétálunk. Hosszú, érdekes túra a Mecsek hegyei és az Alföld síkja közt átmenetként domborodó tájon.

Jelentkezés:
1) A Paksról induló külön buszra jelentkezés: Török Erzsébet – 20/314-4615
2) Ha kaptatok a buszra helyet, akkor regisztráljatok az alábbi felületen is.
https://kekturazasnapja.kektura.hu/tura-1/tura-095

(Természetesen, ha a túra rajtjába önállóan érkeztek, akkor a különbuszos jelentkezéssel nincs teendőtök.)

Mindenkit szeretettel vár a „95-ös túra” túravezetője: Gergely László (☎: 20/9312-028)

Túra a „kéktúrázás napján”! – Demeter