Túrák a Palócföld közepén, azaz a Cserhát bejárása!

Az elmúlt években a túrázás több új típusát is kipróbáltuk, ezek egyike egy adott tájegység bejárása. 2022-ben a Zemplénben kalandoztunk egy hetet. Ez évben a Cserhát látnivalóit és érdekességeit nézzük meg. A Cserhát éghajlatára nagy hatással van, hogy magasabbra kiemelkedett hegységek (Börzsöny, Mátra) gyűrűjében található. Az emiatt jellemző hegységközi „medencehatás” miatt a terület éghajlata mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz.

A tájegység látnivalói főleg a várak, mint például a hollókői, és a Salgó vára. Hollókő ófaluja az UNESCO Világörökség része. Az ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató
színvonalas kiállítást hívják „magyar Pompei”-nek is, de a fiatalabbak számára egyértelműen ez a magyar Jurassic Park. Rövid, de nagyon látványos a Páris-patak szurdokvölgye, melyet szerényen csak a „Palóc Grand Canyon”-nak neveznek. Ezeket és még jónéhány érdekes, látványos helyet látogatunk meg a túráink során.

Időpont:2023. 05. 15-21.
Útvonal (napi bontásban):Somoskőújfalu – Karancs-csúcs – Salgótarján (11/500)Salgótarján – Szentkút – Mátraverebély (22/560)Salgótarján – Salgó vára – Somoskő vára (15/480)Benczúrfalva – Kavicsos-hegy – Hollókő (22/440)Ipolytarnóc – Litke – Nógrádszakál (16/340)Nógrádsipek – Dobogó-tető – Alsótold – Hollókő (19/430)
Magyarnándor – Nagy-kilátó – Romhány (15/240)
Táv:120 km
Szint:2990 m
Nehézségi fokozat:Könnyű – Közepes
A napi távok közepesek illetve rövidek, a szintemelkedés egy-egy nap jelentősebb, de összességében nem sok. Követelmény a magabiztos mozgáskoordináció, egészséges szervezet és átlagos erőnlét. Elvárás a csapatban történő túrázás szabályainak betartása.
Túravezető:Gergely László ( 20/9312-028)
Indulás:2023.05.15. 07:00 órakor a CsDKK parkolóból
Túraköltség:98 000 Ft (Tervezett)
az ár tartalmazza a szállásköltséget 6 éjszakára, étkezést 6 reggeli + 6 vacsora terjedelemben, csomagszállítást, belépőjegyeket a várakba, helyi közlekedési eszköz használatát
Javasolt felszerelés:Javasolt az évszaknak és a terepviszonyoknak megfelelő túraöltözet és egyéb felszerelések használata.
Fizetendő előleg:38 000 Ft
Jelentkezési határidő (előleg befizetésével):2023. 03. 20. 14:00
Jelentkezés:Török Erzsébet – 20/314-4615 vagy Kiss Marianna – 75/508-419

Egyéb információk:

1.   a jelenlegi közép-európai helyzetben a szálláshelyek többsége nem tud(ott) garantált árakat adni, több esetben van bizonytalanság a végső árakat illetően (étkezésre is!)

2.   minden nap „kis zsákos”, tehát csak egynapi motyót kell vinni (ennek ellenére a hozható csomag /nagy zsák, bőrönd, …stb./ súlyát és/vagy térfogatát limitálni tervezem, a határértékek meghatározása és az ellenőrzési módszer kidolgozás alatt!)

3.   a hozható csomag /nagy zsák, bőrönd, …stb./ súlyába és/vagy térfogatába a folyadékok nem számítanak bele (kivétel: arcszesz)

4.   2 szálláshelyen szállunk meg (3-3 éj), ebből következik, hogy több alkalommal kell közlekedési eszközt igénybe vennünk (4 alkalom Volán járat, 5 alkalom fogadott kisbusz)

5.   az ebéd lehetőségekkel kapcsolatos információkat később adom (2023. március 21-én!)

6.   akik jelentkeznek erre a túrára és ott voltak a 2022-es-es Zemplén túrán és nálam hagyták a túra maradék összegét (7.100 Ft/fő) azoknak az indulásnál a buszon fizetendő összegből kerül levonásra (addig szurkoljanak a 3 db autónyeremény betétkönyvünknek)

Szeretettel várjuk a természetet, a kalandokat és a Magyarországot (is) megismerni vágyók jelentkezését. További részletekről érdeklődni a túravezetőnél.

A túra mottója:

„Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend, és akinek élmény a vihar.”

Túrakiírás

Túrák a Palócföld közepén, azaz a Cserhát bejárása! – Demeter