Túra a „kéktúrázás napján”!

Mi az a „kéktúrázás napja”?
Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében. A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben és 2022-ben is az Országos Kékkör bejárását szervezték meg több, mint 3000 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként 2023. október 14-én, a kék sáv jelzést követve újra az ország végig járása a cél.

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen mintegy 2585 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt.
Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Hagyományteremtő céllal, a nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.
A 143 túra 96-os számú túrája a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) útvonalán a Mórágy – Grábóc szakasz. Ezen a mindössze 12 km-t és 360 méter szintemelkedést tartalmazó szakaszon vehetnek részt a jelentkezők. A túrára jelentkezni az alábbi honlapon lehet:

A kéktúrázás napja honlap: https://kekturazasnapja.kektura.hu

A túra rövid leírása:
Egyik kilátás a másik után, és egy meseszép fekvésű halastó – egyszerűsítve így is összefoglalható ez a túraútvonal. A széles hátú, tágas völgyekkel szabdalt dombvidék
sűrűn behorpadt világát kisebb-nagyobb erdőfoltok mozaikja szabdalja, völgyeiben falvak bújnak meg. A Szálkai-víztározó adottságai a felkapott hegyvidéki tavainkéval vetekednek: Orfű tórendszerét mindenki ismeri, míg Szálka ugyanolyan festői, kellemes fekvésű víztömegét elkerülik a tömegek. A nyugalmas Szálkáról áthullámvasutazunk a parányi Grábócra, amely esetében nem csak üres frázis, hogy „a béke oázisa”. Gyönyörű szerb ortodox kolostora máig sem elhagyatott, kilátójából pedig egészen a tekintélyes
magasságba emelkedő Mecsekig tekinthetünk vissza.

Időpont:2023.10.14
Útvonal:Mórágy – Grábóc
Táv:12 km
Szintemelkedés:360 m
Nehézségi fokozat:könnyű
Túravezető:Gergely László
Indulás:06:30  CSDKK parkoló
Érkezés:kb 17:00

Jelentkezés:

Az alábbi linken mindenképpen: https://kekturazasnapja.kektura.hu

A Paksról induló külön buszra jelentkezés: Török Erzsébet – 20/314-4615, határidő 2023.10.10.

Túra a „kéktúrázás napján”! – Demeter