Külső-Somogy

Túránk során kezdésnek meglátogatjuk Fehérkő várát, ahol a közelmúltban egy új fajárdát alakítottak ki, amely biztonságossá teszi a vár megközelítését, körbejárását. Miután meghódítottuk a várat, továbbindulunk, hogy később elérjük Somogy megye legmagasabb pontját, az Alman-tetőt, ahol egy kilátót is létesítettek.

Útunk utolsó szakaszában, Szólád előtt végigsétálunk a Nezdei szoborparkon, vagy ahogy másként nevezik, a Szkíta Golgotán. Itt a magyar történelemhez kapcsolódó mondák, regék alakjai elevenednek meg. A hely állítólag mágikus erővel bír, amit a gyógyulni vágyók is rendszeresen felkeresnek. Innen – energiával feltöltődve – rövid sétával az Európa Nostra díjas pincesor mellett (ahol sajnos nem készültek fel vendéglátásra) elhaladva érünk be Szóládra.

Időpont:2023.10.28
Útvonal:Kereki – Kereki-vár/Fehérkő vára – Alman-tető – Nezdei szoborpark/Szkíta Golgota – Szólád, műemlék pincesor – Szólád
Táv:13 km
Szintemelkedés:314 m
Nehézségi fokozat:könnyű
Túravezető:Török Erzsébet
Indulás:07:00  CSDKK parkoló
Jelentkezés :Török Erzsébetnél: +36 20 3144615
Jelentkezési határidő:2023.10.24.
Részvételi díj:ASE- és Demeter-tagoknak 600 Ft, vendégeknek: 2.500 Ft/fő (vendég gyerekeknek 600 Ft/fő)
Egyéb információ:időjárásnak megfelelő öltözet, ha esetleg esős idő lenne, akkor a váltócipőt se hagyjátok otthon

Nem tudom, valaki szokta-e olvasni a ráhangolódásra ajánlott verseket vagy írásokat, de bízom benne. Így most sem nélkülözitek, tehát Áprily Lajos: Októberi séta c. versét ajánlom figyelmetekbe.

Külső-Somogy – Demeter