Túra a Budai-hegységben

Budaörsről – kissé meredek kaptatón – indulunk a település felett húzódó mészkősziklákkal pettyezett füves dombokra. A nevéhez hű Budaörsi Kopárok a Budai- hegység leglátványosabb pontjai közé tartoznak. Rövid kapaszkodást követően érünk fel a Huszonnégyökrös-hegyre. A Huszonnégyökrös-hegy furcsa nevének eredetéről két legenda is szól…

…az egyik szerint egy mészáros fogadott 24 ökörben, hogy egyvégtében fel tud futni a csúcsig. A fogadást megnyerte, ám a csúcsra felérve meghalt. A másik szerint a törökök 24 ökörrel húzták fel a hegy tetejére az ágyúkat. A helynek páratlan panorámája van, a távolban – jó idő esetén – még a Gerecse is körvonalazódik. Innen a Szállás-hegy érintésével jutunk el a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplomig, amely a Székesfehérvári egyházmegye egyik búcsújáróhelye. Tovább kapaszkodunk a jelzett túra útvonalakban bővelkedő hegységben egészen a János-hegy tetejéig. A Budai-hegységnek csak a negyedik legmagasabb hegye a János-hegy, azonban Budapest legmagasabb pontja (527 méter). A hegy tetején épült Erzsébet- kilátóról körpanoráma nyílik a városra és annak környékére. Nevének eredetét illetően itt is több magyarázat van. Innen erőteljes lejtmenettel érünk le a túra végállomására, melynek neve Szépjuhászné és természetesen ehhez a névhez is tartozik egy monda.

Időpont: 2022.11.12. !
Útvonal: Budaörs – Huszonnégyökrös- hegy – Szállás-hegy – Makkosmária – János-hegy – Szépjuhászné
Táv: 14 km
Szintemelkedés: 500 m
Nehézségi fokozat: könnyű-közepes (A túrát átlagos kondícióval és némi túrázási tapasztalattal minden egészséges ember könnyen teljesíteni tudja, nem szükséges kimagasló erőnlét, de a terepviszonyok miatt lényeges a megfelelő felszerelés. /túrabakancs/)
Túravezető: Gergely László
Indulás: 07:00  CSDKK parkoló
Érkezés: kb 17:00
Jelentkezés : Török Erzsébetnél: +36203144615
Részvételi díj: ASE- és Demeter-tagoknak 600 Ft, vendégeknek: 2.500 Ft/fő (vendég gyerekeknek 600 Ft/fő)

 

Túra a Budai-hegységben – Demeter