Pünkösdi országjárás – Keszthely-Hévíz

Országjáró programunk keretében ebben az évben Keszthely – Hévíz központtal, a két várost illetve a környezetüket ismerjük meg.

A balatoni régió e területe is bővelkedik nem csak gyalogtúrázási lehetőségekben, de kulturális érdekességek, építészeti emlékek, kastélyok, templomok, történelmi
emlékek is várják az odaérkező turistát. Székhelyünk Hévízen lesz, azonban a négy nap lehetőséget biztosít arra is, hogy a városon kívül a környékbeli érdekességek,
látnivalók egy részét felfedezzük, kezdve a Kis-Balatonnal, elsétálunk a Diás-szigetre, megemlékezünk Fekete Istvánról, hiszen a Tüskevár című regénye ezen a területen játszódik. Bejárjuk Keszthelyt, Hévízt, bevesszük a sümegi várat. Kehidakustányban felkeressük a Deák kúriát, ahol a haza bölcsének tiszteletére berendezett kiállítást nézzük meg, illetve megkóstoljuk a finom balatoni borokat is.


1. nap: Paks – Fenékpuszta – Hévíz. Fenékpusztán megnézzük a Kis-Balaton látogatóközpontot, majd átsétálunk a kizárólag szakvezetéssel látogatható Diás-szigetre, itt található a Fekete István emlékhely és a Matula kunyhó. A programot követően indulunk tovább Hévízre, érkezés valamikor délután, elfoglaljuk a szállást, este vacsora. Ha belefér, akkor séta a Tavirózsa tanösvényen (már mért ne férne bele).
2. nap: Reggeli után átruccanunk Keszthelyre, ahol várhatóan rendhagyó városnézésben lesz részünk, majd megnézzük a kastélyt. Keszthelyről hazafelé menet beugrunk Kehidakustányba, ahol a Deák kúriát tekintjük meg, ami szerintem paksiaknak kötelező. Ha jól mozog a társaság, akkor a Zalaszántói Béke Sztupa sem menekül meg tőlünk, vagy áttesszük másik napra. Este a szokásos program, vacsora, beszélgetés miegymás.
Reményeim szerint lesz a városban pünkösdi kavalkád, ami hozzátehet még a programunkhoz egyet, s mást.
3. nap: Reggeli után hévízi séta következik idegenvezetéssel, kimegyünk (dottóval) az egregyi városrészbe is, ahol szintén bőven lesz látnivaló, kezdve a római romkerttel, árpád-kori templommal. Délután kiruccanunk Cserszegtomajba, ahol egy fiatal borász házaspár lát bennünket vendégül és kóstoltatja meg velünk az ízletes balatoni borokat. Azt követően vissza Hévízre, vacsora, majd a szokásos rutinmunka.
4. nap: Elköszönünk Hévíztől és elindulunk, na, még nem haza, hanem Sümegre. Megnézzük a várat, illetve a Maulbertsch freskókkal díszített templomok közül is egyet. Galinának más ötlete is van, ez majd alakul. Sümeg után indulunk haza, ha esetleg valami útba esik és a társaság nem fáradt, akkor esetleg még beiktathatunk valamit.

Időpont: május 17 – 20
Indulás: május 17-én, 8 órakor a CSDKK parkolójából
Költség: 65 000 Ft/fő, amely összeg magában foglalja az étkezést (három vacsora), belépők, idegenvezetés, kisvonat, borkóstoló és szállás+IFA költségét.
Egyéb információ:
Szállás: Hévízen a Villa Mediterránban
Étkezés: reggeli a szálláshelyen illetve vacsora a hévízi Gyöngyvirág étteremben.

Jelentkezés: Török Erzsinél 20/314-4615, már csak néhány szabad hely van, illetve várólista.
Előleg: 35.000 Ft/fő, melyet a már listán lévőknek két napjuk van rendezni, azt követően a várólistán lévők jönnek.

Pünkösdi országjárás – Keszthely-Hévíz – Demeter